Na chłodniejsze dni pandemicznej wiosny polecam zupę zero waste aka pappa al pomodoro. Kawałek suchego chleba, skórki zbierane z kończących się trójkątów parmezanu, resztki ziół, końcówka bulionu – to wszystko ląduje w garze. 2 puszki wyśmienitych San Marzano i mamy zupę pyszną, ale to dopiero dodatek oleju z palonym czosnkiem i dymką powoduje, że mamy zupę wyśmienitą! Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- bazylia – ja miałam resztki ogonków, kilka listków
- 1/2 bagietki na zakwasie
- 2 puszki pomidorów San Marzano
- 250 ml bulionu warzywnego
- skórki od parmezanu
- cukier
- sól do smaku
- oliwa
DO PODANIA:
- parmezan
- podsmażone na oliwie pomidorki koktajlowe
- olej chilli z tego przepisu
PRZYGOTOWANIE :
Na oliwie w rondlu, podsmażamy czosnek i cebulę. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory, bulion, skórki z parmezanu, bazylię i gotujemy ok. 30 minut aż pomidory i chleb zaczną się rozpadać. Doprawiamy cukrem i solą. Zupa powinna być gęsta i bardzo intensywna. Podajemy z tartym parmezanem, podsmażonymi pomidorkami i bardzo dużą porcją oleju. Mega pycha!
Uwielbiam zupę pomidorową w wersji pikantnej. Zawsze coś innego na niedzielny stół. ^^