ZUPA POMIDOROWA Z PIEKIELNIE PIKANTNYM OLEJEM CHILLI

Pappa al pomodoro
Pappa al pomodoro

Na chłodniejsze dni pandemicznej wiosny polecam zupę zero waste aka pappa al pomodoro. Kawałek suchego chleba, skórki zbierane z kończących się trójkątów parmezanu, resztki ziół, końcówka bulionu – to wszystko ląduje w garze. 2 puszki wyśmienitych San Marzano i mamy zupę pyszną, ale to dopiero dodatek oleju z palonym czosnkiem i dymką powoduje, że mamy zupę wyśmienitą! Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • bazylia – ja miałam resztki ogonków, kilka listków
  • 1/2 bagietki na zakwasie
  • 2 puszki pomidorów San Marzano
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • skórki od parmezanu
  • cukier
  • sól do smaku
  • oliwa

DO PODANIA:

  • parmezan
  • podsmażone na oliwie pomidorki koktajlowe
  • olej chilli z tego przepisu

PRZYGOTOWANIE :

Na oliwie w rondlu, podsmażamy czosnek i cebulę. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory, bulion, skórki z parmezanu, bazylię i gotujemy ok. 30 minut aż pomidory i chleb zaczną się rozpadać. Doprawiamy cukrem i solą. Zupa powinna być gęsta i bardzo intensywna. Podajemy z tartym parmezanem, podsmażonymi pomidorkami i bardzo dużą porcją oleju. Mega pycha!

Pappa al pomodoro
Pappa al pomodoro

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *