ZUPA RYBNA NA WĘDZONYCH SKÓRACH

IMG_9441a

IMG_9476aPyszny rybny bulion, ugotowany na częściach ryb, które zwykle wyrzucamy – skórach z wędzonych ryb. Ja wykorzystałam skórki z łososia wędzonego na ciepło i na zimno, węgorza, oraz halibuta. Bulion ma intensywny aromat i smak, podajemy go np. z ćwiartkami świeżego pomidora, natką pietruszki, dymką…

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra wody
  • włoszczyzna
  • skóry  i jeśli mamy głowy wędzonych ryb – czym więcej tym lepiej
  • 1 cebula
  • 1 gwiazdka anyżu
  • natka pietruszki
  • 4 szt. ziela angielskiego
  •  listek laurowy
  • pieprz
  • sól

Cebulę podpiekamy nad gazem, aż zbrązowieje. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę, natkę pietruszki i cebulę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. Do warzywnego wywaru dodajemy listek laurowy,anyż, ziele angielskie i skóry ryb. Zupę możemy ugotować również na wywarze mięsnym – dodając do niego skóry z ryb. Bulion gotujemy kolejne 20 minut, aż ryby oddadzą cały smak. Zupę odcedzamy i podajemy ze świeżymi pomidorami, dymką,  lub posiekaną natką pietruszki.

IMG_9470a

IMG_9513a

 

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *