ZUPA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I MŁODYCH WARZYW Z PIECZONĄ RZODKIEWKĄ

IMG_8995a

IMG_9054aAbsolutna rewelacja. Pyszna zupa ze szparagami, młodymi warzywami i chrupiącą rzodkiewką. Samo zdrowie!

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka młodej dymki
  • młoda natka pietruszki
  • 3 młode ziemniaki
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 250 ml wywaru warzywnego, lub szparagowego
  • 1 łyżka masła
  • szklanka wody

W dużym garnku rozgrzewamy masło na które wrzucamy pociętą  na ok. 5 cm kawałki dymkę, pocięte ziemniaki i pocięte szparagi. Podsmażamy warzywa kilka minut aż delikatnie zmiękną. Dodajemy wodę i odrobinę soli. Gotujemy ok. 15 minut i dodajemy bulion. Zagotowujemy zupę i czekamy kolejne kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę aż do uzyskania kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki tniemy na ćwiartki, solimy, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 15 minut. Zupę podajemy udekorowaną pieczonymi rzodkiewkami i młodą natką.


IMG_9046a

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *