KREMOWA ZUPA KALAFIOROWO -MIĘTOWA

IMG_8688a

IMG_8699aPyszny krem z kalafiora z dodatkiem sosu miętowo – cytrynowego. Wiosna w pełni:-)

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior ( zostawiamy 1 ciniutko pokrojoną różyczkę do dekoracji)
  • 1,5 litr bulionu  warzywnego
  • sól
  • biały pieprz
  • 150 ml. śmietanki słodkiej 18%
  • 1 łyżka masła
  • pół pęczka świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek

Kalafiora gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Dodajemy śmietankę, masło i miksujemy zupę blenderem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ucieramy miętę z oliwą i sokiem z cytryny na gładką masę. Zupę podajemy obficie skropioną miętowym sosem i udekorowaną cieniutko pokrojonymi różyczkami kalafiora.

IMG_8688a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *