ZUPA POROWO-KUKURYDZIANA Z OMUŁKAMI

2Połączenie kukurydzy z owocami morza przywodzi na myśl chowder, ale poprzez pominięcie ziemniaków i śmietany otrzymujemy odchudzoną wersję tej popularnej zupy.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryczka chilli
  • pieprz cayene
  • 1 duży por
  • szklanka mrożonego mięsa z muli
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeża kolendra
  • 1 l. bulionu

Rozmrozić mięso muli w temperaturze pokojowej. Do bulionu dodać 3/4 puszki kukurydzy i większość pociętego w plastry pora (zostawić kilka plasterków do dekoracji). Gotować zupę ok. 2o minut, kiedy warzywa zmiękną zmiksować zupę blenderem. Do zupy dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, pozostałą kukurydzę i mięso muli. Gotować ok 5  minut. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze 2-3 minuty.  Podawać udekorowane świeżym porem, lub chilli z natką kolendry i dodatkową cytryną.

zupa kukurydziana z mulami

1 komentarz

  • Zupa jest rewelacyjna!!! W dodatku bardzo lekka (kalorie) ale sycąca. Mnie wyszły dokładnie dwie porcie (na 2 duże talerze/miski). Polecam bo robi się ją bardzo szybko, a za to efekt sugeruje, że spędziłyśmy w kuchni co najmniej 2 godziny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *