KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z POMARAŃCZĄ I JABŁKIEM

krem z pieczonych burakówJestem wielką fanką zup. Aromatyczne, rozgrzewające  są podstawą mojej diety. Zimą wybieram te bardziej treściwe, w formie kremów, lub z dużą ilością dodatków takich jak ciecierzyca, ziemniaki, mięso. Intensywny aromat rosołu uzyskamy dzięki upieczeniu wcześniej kości na których będziemy gotować wywar, jeśli decydujemy się na zupę krem z warzyw możemy poszaleć z kompozycją smaków. Tym razem do kremu z upieczonych buraków dodałam sok z pomarańczy i jabłek, uprażyłam na suchej patelni przyprawy,  uzupełniłam rosołem drobiowym i zjadłam ze smakiem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg buraków
  • 1 pomarańcza
  • 2 jabłka
  • 2 cm korzenia imbiru
  • sól
  • pieprz
  • ok. 15 ziaren
  • kumin szczypta
  • 400 ml bulionu

W piekarniku nagrzanym do 150 stopni pieczemy buraki do miękkości. Obieramy warzywa i przekładamy do garnka, zalewamy buraki sokiem z jabłek i pomarańczy, dodajemy imbir, sól, pieprz i uprażone na suchej patelni przyprawy, dodajemy bulion. Doprowadzamy zupę do wrzenia i miksujemy blenderem. Podajemy ze świeżą pietruszką.

zupa krem z pieczonych buraków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *