Czerwiec rozpoczął się cudowną energią i spotkaniami z niesamowitymi ludźmi. Cztery pierwsze dni miesiąca spędziłam w górach w niezwykle urokliwym miejscu ucząc się sztuki fermentacji od guru fermentu Sandora Katz’a. Sandor jest niesamowity, zaraża pozytywną energią i miłością do fermentacji. Zainspirowana po warsztatach szaleję z warzywami i napojami, a dla Was przygotowałam instrukcję jak uzyskać pyszny biały twarożek domowym sposobem. Przy użyciu Cuisine Companiona pójdzie Wam błyskawicznie, niesamowicie wygodna jest możliwość podgrzania mleka do określonej temperatury bez strachu przegrzania. Ja jutro zjem go na śniadanie z domowym chlebem i niestety jeszcze nie swoim pomidorem. Lato jest takie smaczne!
PRZEPIS NA DOMOWY TWARÓG
SKŁADNIKI:
- 5 L tłustego, świeżego mleka
PRZYGOTOWANIE :
W Tefal Cuisine Companion: Mleko wlewamy do misy urządzenia, odstawiamy na 3 dni, aż się zsiądzie. Ustawiamy temperaturę na 45 stopni i czas na 1,5 godziny. Warzymy mleko. Studzimy. Zbieramy ser i przekładamy na koszyczek do parowania. Wkłądamy koszyczek do misy i zostawiamy ser do odsączenia na ok. 2 godziny. Koszyczek przekładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki, aby serwatka nadal się odsączała. Zjadamy!
Tradycyjnie: Mleko odstawiamy aż się zsiądzie. Przelewamy do garnka i podgrzewamy do temp. 40 stopni, uważając, aby zbyt mocno się nie zagrzało. Warzymy mleko ok godzinę, półtorej. Zbieramy ser łyżką cedzakową i przekładamy go do durszalaka, aby odsączyć serwatkę. Ser przekładamy w durszlaku go do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z domowym pieczywem. Pycha!