MŁODE PAROWANE WARZYWA Z TEFAL CUSINE COMPANION

Młode warzywa na parze
Młode warzywa na parze

Dzisiaj zapraszam na ultra lekki i ultra pyszny przepis z Tefal Cuisine Companion. Ja znikam na weekend z Moniką Walecką  w góry, zdobywać tajemną wiedzę z kiszenia. Uczyć nas będzie Sandor Katz – góru kiszenia i autor książek, więc ekscytacja ogromna :-) Zdrowe kultury bakterii będą przenikać nasze ciała, a Was tymczasem namawiam na młode zimniaki na parze. Po raz pierwszy przygotowałam je w ten sposób i muszę Wam powiedzieć – petarda, a że Tefal sam je wyszorował, oszczędzając moje paznokcie, dopełniło pełni szczęścia :-)!

PRZEPIS NA MŁODE PAROWANE WARZYWA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • pęczek szparagów
  • kilka młodych rzodkiewek

DO PODANIA:

  • młody koperek
  • młode listki buraczków
  • czarnuszka
  • sól wędzona
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE :

W Tefal Cuisine Companion: ziemniaki zalewamy wodą w misie urządzenia, nastawiamy program obrotów na 7 na 4 min. Umyte ziemniaki odsączamy, kroimy na ćwiartki i układamy na pierwszym poziomia garnka do parowania wraz z rzodkiewkami. Do naczynia nalewamy 0,7 l wody i ustawiamy program na Steam P1.

Odcinamy końcówki szparagów. Szparagi układamy w połowie programy na drugi poziom garnka do parowania.

Gotowe warzywa układamy na półmisku, skrapiamy oliwą, ziołami, posypujemy czarnuszką, solą wędzoną i skórką z cytryny.

Tradycyjnie:  w bambusowym koszyczku do parowania układamy ziemniaki pokrojone w ćwiartki, wraz z rzodkiewkami. Koszyczek układamy na garnku wypełnionym wodą i parujemy ok. 30 min, aż ziemniaki zmiękną. W połowie parowanie układamy drugi koszyczek ze szparagami. Szparagi parujemy w zależności od grubości od 10 do 15 min.

Gotowe warzywa układamy na półmisku, skrapiamy oliwą, ziołami, posypujemy czarnuszką, solą wędzoną i skórką z cytryny.

 

Warzywa na parze
Warzywa na parze
Młode warzywa z solą wędzoną
Młode warzywa z solą wędzoną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *