SURÓWKA Z MARCHEWKI Z MAKARONEM RYŻOWYM

Marchewka azjatycka

Młode warzywa to mój bezwzględny fetysz. A te wychodowane na działce to więcej niż skarby. Przywiozłam w weekend cały worek dobroci, od młodych botwinek przez pyszny koperek, sałaty, nać pietruszki, młody czosnek, rzodkiewki… Pyszne, organiczne i chrupiące. Oczywiście z moją miłością do Azji poszalałam i tu moje śliczne nowalijki połączyłam z orientalnym dressingiem. Surówka jest tak pyszna, że mogłabym  jeść ją codziennie, polecam i Wam bo to winaminowa bomba i świetnie sprawdzi się jako dodatek do klasycznych polskich dań.

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MARCHEWKI Z MAKARONEM RYŻOWYM

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 4 młode marchewki
  • 3 rzodkiewki
  • 50 g makaronu ryżowego

SOS:

  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 1 ząbek startego czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki tartego imbiru

DO PODANIA:

  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki prażonego sezamu

PRZYGOTOWANIE :

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania i tniemy nożyczkami na mniejsze kawałki. Warzywa ścieramy na tarce. Wszystkie składniki sosu łączymy w miseczce. Zioła siekamy.

Warzywa mieszamy z posiekanymi ziołami, makaronem ryżowym i zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy sezamem i podajemy natychmiast. Pycha!

Surówka z młodych marchewek
Surówka z młodych marchewek
Baby carrots
Baby carrots

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *