QUICHE Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM

IMG_0084

IMG_0098Zapiekanka jest dobra na wszystko:-) Miała być dwudniowym lunchem, a  była pieczona 2 dni pod rząd. W przypadku quichu nie musimy trzymać się ściśle przepisu, do farszu możemy dołożyć kawałki boczku, kiełbasy, czy resztki z pieczeni – wtedy redukujemy ilość serów. Dla wielbicieli pikantnych smaków możemy przyprawić masę jajeczną ostrą papryką,. Pyszne kruche ciasto i  nasz ulubiony farsz to przepis na idealny zimowy, rozgrzewający lunch.

SKŁADNIKI:

CIASTO NA 2 DUŻE I 1 MAŁY QUICHE

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • łyżka zimnej wody

FARSZ NA ! PORCJĘ

  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 150 g. tartego żółtego sera
  • 50 g. sera lazur
  • 200 g. szpinaku mrożonego
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

CIASTO: zimne masło, mąkę i jajko zagniatamy szybko, tak, aby ie ogrzać zbytnio ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt geste dodajemy po trochu zimną wodę. Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na pół – wykorzystamy jedną część, drugą możemy zamrozić, ciasto świetnie się rozmraża. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim małą tortownicę. Ponownie wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 15 minut.

FARSZ: pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę dodajemy do pieczarek i smażymy kolejne 2-3 minuty. Na patelnie dodajemy odsączony czosnek i doprawiamy solą,pieprzem i gałką.  Jajka miksujemy z mlekiem. Do formy wkładamy farsz, zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym żółtym serem i pokruszonym lazurem. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Upieczoną tartę odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia, podajemy z zieloną sałatą.

 IMG_0091

Tags from the story
, , ,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *