ZAPIEKANE KOFTY Z JAJKIEM W SOSIE POMIDOROWYM

IMG_0028

IMG_0028Z mięsa przyprawionego jak na klasyczne kofty, zrobiłam małe pulpeciki, które zapiekłam z pysznym sosem pomidorowym i żółtkami jajek. Absolutna rewelacja, syte jednogarnkowe danie, przepełnione harmonijnymi smakami wschodu. Rozgrzewa serce i duszę:-)

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 400 g mielonej jagnięciny
  • łyżka kuminu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • garść świeżej kolendry
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • oliwa
  • roszponka/rukola/sałata
  • cytryna

SOS POMIDOROWY:

  • 1,5 l  passaty pomidorowej
  • szczypta soli
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kuminu mielonego
  • pół łyżeczki cukru
  • pół pęczka kolendry
  • 1 cebula czerwona drobno pokrojona
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • łyżka wędzonej papryki
  • świeża mięta

Suche przyprawy-kumin, kolendrę,imbir, pieprz syczuański prażymy na suchej patelni, aż uwolnią się olejki eteryczne i miażdżymy w moździerzu. Cebulę tniemy w drobniutką kostkę, a czosnek miażdżymy. Mięso mieszamy z wszystkimi przyprawami, jajkiem, świeżą kolendrą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Mięso formujemy w małe kuleczki i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. minucie z każdej strony.

Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i dodajemy pozostałe przyprawy. Po około minucie dodajemy passatę i gotujemy ok. 25 minut, aż sos zgęstnieje.

Do naczynia żaroodopornego wlewamy sos pomidorowy, wkładamy pulpeciki i żółtka jajek. W piekarniku nagrzanym do 160 stopni pieczemy potrawę przez ok. 5-7 minut. Podajemy posypane świeżą mięta, pospane otartą skórką cytryny i skropione oliwą. Rewelacja!

IMG_0032

5 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *