BEZY Z CZEKOLADĄ I PISTACJAMI

IMG_0169Po zapieczeniu żółtek z koftami, zostały mi białka, które wykorzystałam do zrobienia pysznego deseru. Małe beziki są smaczne same w sobie, ale z dodatkiem polewy czekoladowej i posiekanych pistacji to zupełnie nowa jakość:-)

SKŁADNIKI:

  • 2 białka
  • 200 g cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka masła
  • 50 ml mleka
  • garść posiekanych pistacji

 

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, powoli dzieląc na 4 części dodajemy cukier i nadal miksujemy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze ok. 2 minuty. Na blachę wyłożoną papierem o pieczenia nakładamy rękawem cukierniczym, lub łyżką – jak ja nakładałam – masę bezową. Z podanej ilości wyjdą 2 blachy małych bezików.  Do piekarnika nagrzanego do 160 stopni wkładamy bezy i po ok. 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy bezy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

W rondelku rozpuszczamy masło, pokruszoną czekoladę i mleko. Dokładnie mieszamy rózgą, jeśli czekolada jest zbyt gęsta dodajemy mleko do uzyskania pożądanej konsystencji. Studzimy polewę.

Ostudzone beziki maczamy w czekoladzie i posiekanych pistacjach. Odkładamy na kratkę do zastygnięcia polewy. Wbrew pozorom deser nie jest zbyt słodki, gorzka czekolada i lekko słone pistacje równoważą słodycz bez.

Untitled-1

IMG_0132

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *