TAJSKA SAŁATKA Z MIELONYM KURCZAKIEM

IMG_8554aRewelacyjna sałatka z mielonym mięsem kurczaka z dodatkiem świeżej mięty i ryżowego pudru. Bardzo lekkie, zdrowe danie – idealne na wiosenny obiad.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

  • 70 gram mielonego kurczaka
  • 1/4 kubka bulionu drobiowego
  • 2 szalotki cieniutko pocięte
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • duża garść posiekanej mięty
  • szczypta soli
  • 1  łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mała suszona chilli
  • 1 łyżeczka pudru ryżowego

SKŁADNIKI NA PUDER RYŻOWY:

  • 1 łyżka ” sticky rice” – do kupienia np. w Almie
  • 1 łyżka ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka posiekanego korzenia imbiru
  • 2 listki limonki kafir lub wymiennie 1 łodyga trawy cytrynowej

Na suchej patelni prażymy ryż, aż do momentu kiedy zrobi się czarny. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy imbir i liście limonki. Mieszankę ucieramy w moździerzu, lub mielimy blenderem do uzyskania ryżowego pyłu.

W rondelku podgrzewamy bulion z mięsem kurczaka i solimy. Kiedy kurczak będzie gotowy zdejmujemy  rondel z ognia i dodajemy sos rybny, sos z limonki, chilli i puder ryżowy. Mieszamy dokładnie i jeśli nadal jest zbyt dużo płynu dodajmy więcej pudru ryżowego. Dodajemy posiekaną szalotkę i świeże zioła. Całość ponownie mieszamy i podajemy ze świeżą fasolką szparagową, sałatą, lub ogórkiem.

IMG_8552a

2 komentarze

    • Sałatka jest rewelacyjna, bardzo ją polecam – nawet bez pudru ryżowego! Sticky rice jest niestety trudny u nas do dostania, ale warto go poszukać. Mam jeszcze kilka wypróbowanych przepisów z tym rodzajem ryżu i wkrótce postaram się je umieścić. :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *