GRUSZKI GOTOWANE W CZERWONYM WINIE Z MIODEM I PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

IMG_8316

IMG_8336Gotowane w czerwonym winie z przyprawami gruszki podaje się  z różnorodnymi dodatkami: z gęstym syropem na bazie czerwonego wina, syropem czekoladowym,  bitą śmietaną, orzechami, lub… zjada się je bez dodatków, delektując się smakiem soczystych owoców aromatyzowanych winem i korzennymi przyprawami. Grudniowy, pachnący świętami deser.

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

  • 3 twarde gruszki
  • 0,7 l czerwonego wytrawnego wina
  • laska wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 łyżki miodu
  • goździki
  • łyżeczka przypraw korzennych
  • 1/2 cytryny

Gruszki obieramy i skrapiamy cytryną. Do wysokiego garnka wlewamy wino z przyprawami, zagotowujemy i dodajemy gruszki. Gruszki gotujemy ok. 25 minut, sprawdzając, czy całe owoce przykryte są płynem. Kiedy gruszki są lekko miękkie i pięknie brunatne, wyjmujemy je z płynu i studzimy. Pozostały płyn odparowujemy, aż powstanie gęsty syrop, możemy dodać dodatkową łyżkę miodu.  Gruszki podajemy z syropem.

IMG_8330

 

IMG_8333

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *