LODY DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MIODEM

IMG_4432a

IMG_4432aNajlepsze lody, jakie udało mi się w tym sezonie ukręcić. Nie dość, że mają obłędny kolor to wprowadzają degustatora w lekką konsternację. Nie do końca potrafimy określić ich smak. Początkowo przypominają mango, dopiero po paru kęsach smak dyni zaczyna grać pierwsze skrzypce. Pyszna sprawa.

SKŁADNIKI:

  • 300 g. pulpy z dyni zrobionej jak w tym przpisie
  • 3 żółtka
  • 250 ml śmietany 36%
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 pomarańczy

Żółtka z cukrem miksujemy na kogel – mogel. Śmietanę ubijamy. Pulpę z dyni podsmażamy na patelni dodając miód i smażymy aż całość zacznie się karmelizować. Dodajemy sok z pomarańczy i trzymamy na ogniu około minuty. Kogel – mogel mieszamy z ubitą śmietaną i ostudzoną dynią. Mieszamy bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Wkładamy do zamrażarki i po raz pierwszy miksujemy ponownie po godzinie i kolejne 2 razy w dłuższych 2-3 godzinnych odstępach czasowych.

mixv

IMG_4410a

IMG_4431a

Tags from the story
, , ,

6 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *