DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z OWOCAMI SEZONOWYMI

IMG_3978a

IMG_3978aChciałam zrobić tak piękny wieniec jak tu: http://totallyloveit.com/braided-cinnamon-rolls/. Mając jednak wspaniały owocowy plon przyniesiony z targu postanowiłam ciasto nafaszerować owocami. Farsz był zbyt ciężki i niestety ciasto zaczęło się rozwarstwiać – tak powstało 20 ślicznych i pysznych bułeczek nafaszerowanych mieszanką owoców sezonowych:-)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/4 szklanki LETNIEJ wody
  • 190 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 600 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

W mleku rozpuszczamy masło, studzimy. Wszystkie suche składniki mieszamy razem i dodajemy mleko, wodę i jajko. Wrabiamy mikserem, aż ciasto będzie błyszczące i gładkie. Zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

FARSZ:

  • 1 kg śliwek // garść malin// kilka brzoskwiń
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • słoik domowych konfitur
  • płatki migdałów

Owoce wydrylować i podsmażyć na maśle aż zmiękną. Dodać miód i karmelizować kilka minut –  powinny się rozpadać. Zostawić do ostudzenia. W tym czasie rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na cienki prostokąt. Na ciasto wyłożyć konfiturę i ostudzone owoce. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ja przecięłam zwinięty rulon na pół, ale można po prostu pokroić go na 20 plastrów, ułożyć je w naczyniu do zapiekania i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Ślimaczki posypać migdałami i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika przez 30 minut. Jeśli ślimaczki zbyt mocno się zarumienią przykrywamy je folią aluminiową. Podajemy posypane cukrem pudrem.

IMG_3962a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *