Drożdżowe ciasto wypełnione owocami, posypane płatkami migdałów – idealne na śniadanie. Bułeczki zostały zjedzone jeszcze ciepłe i takie polecam podawać:))
SKŁADNIKI NA CIASTO 8 szt:
- 400 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki letniego mleka
- 200 g masła
- 3 małe jajka
- łubianka malin
- garść płatków migdałów
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, jajka, masło, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, posypujemy malinami, płatkami migdałów i zwijamy w rulon. Ciasto tniemy na osiem części i formujemy małe bułeczki. Owoce mogą oblepiać bułeczki również z zewnątrz, ciasto jeszcze urośnie i zakryje nadzienie. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami.
Bułeczki odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli ciasto zbytnio się zarumieni przykrywamy bułki papierem do pieczenia.
Bułeczki przed chwilą wyszły z piekarnika. Wyglądają bardzo okazałe, pięknie wyrosły, połączenie migdałów z malinami bardzo ciekawe. Nie wytrzymałam i gorącą pożarłam. Będzie jutro super śniadanko. Na pewno będą u mnie często gościć. Zmodyfikowałam tylko jedną rzecz, dałam 100 g masła zamiast 200 g.
Serdeczności
Super, bardzo się cieszę, że smakowały – my też podjadaliśmy jeszcze ciepłe! W tym tygodniu wrzucę przepis na podobne bułeczki ze śliwkami, ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze:-))) Pozdrawiam!!!