GALETTE ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁAMI

IMG_3264a

IMG_3261aCiasto ze śliwkami to klasyk końca lata. Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i uniwersalny, zamiast śliwek możemy wykorzystać inne sezonowe owoce, lub wypróbować galette wytrawne.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g. zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru

Mąkę łączymy z solą i cukrem i dodajemy pocięte w kawałki masło. W palcach rozcieramy mąkę z  masłem, aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i łączymy je z okruszkami powoli dolewając wodę, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Kiedy ciasto będzie gładkie, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.

mix

 

FARSZ:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru

Śliwki drylujemy i posypujemy mieszanką mielonych migdałów, cukru i bułki tartej. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i na środku układamy owoce. Boki ciasta zawijamy przykrywając część śliwek. ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem. Całość posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni. ciasto odstawiamy do wystygnięcia i podajemy samo, luz z bitą śmietaną.

IMG_3269b

IMG_3259a

 

2 komentarze

  • Rewelacja, rewelacja!!! Robię to ciacho już po raz trzeci. Śliwki plus migdały to jest to, co misie przed zimą lubią najbardziej. Pierwszą wersję trochę sknociłam, dodając za dużo wody i musiałam się ratować dodatkiem mąki, ale i tak było pyszne.:-)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *