ZUPA DYNIA/MANGO DLA ZABŁĄKANYCH DUSZ

D71A2305aDzisiaj Dziady czyli dzień zaduszny, dzień w którym gościmy zabłąkane dusze i staramy się zyskać ich przychylność. W taki dzień jak dziś najlepiej u mnie sprawdza sie zupa. Tym razem nawiązująca pikantnością do meksykańskiego Dia del Muertos z dodatkiem słodkiego mango i słonych orzeszków. Kolorowa i wspomagająca wydzielanie endorfin. Ubierzmy ten dzień w dobre emocje, wtedy przyjdą do nas dobre duchy 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 kg dyni muscat de provence
  • 0,5 kg pulpy z mango
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • garść fistaszków
  • świeża kolendra
  • oliwa

Na oliwie podsmażamy obraną i pociętą w kostkę dynię przez ok. 5 min. Dodajemy curry- ja dałam 2 duże łyżki i zupa była bardzo pikantna – podsmażamy kolejne 5 min. Dynię zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż zmięknie ok. 15 min. Do zupy wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pulpę z mango i zagotowujemy. Zupę blenderujemy i podajemy ze świeżą kolendrą i podprażonymi na suchej patelni fistaszkami.

D71A2306

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *