PYSZNA ZUPA POMIDOROWA NA WĘDZONYCH RYBACH

D71A0246

69Pomidorowa bez soli – bardzo proszę :-) Przygotowując kolejny przepis wspierający akcję Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli. zastanawiałam się jaki typ dania jest nam najtrudniej ugotować beż użycia soli. Po konsultacjach i naradach, orzekliśmy, że zawsze solimy bulion. Dlatego dzisiejsza zupa to alternatywa dla klasycznych mięsnych, lub warzywnych bulionów – bulion na wędzonych skórach ryb. Bulion jest niezwykle aromatyczny, pomimo dodatku pomidorów, w zupie bardzo wyraźnie wyczuwalny jest dymny aromat wędzenia. Bulion można wykorzystać do wielu innych wariacji, jest wspaniałą bazą, a co najważniejsze nie sposób się zorientować, że do jego przygotowania nie użyliśmy soli.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg pomidorów malinowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek lubczyku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • skóry z  min. 3 szt. wędzonych ryb, ja użyłam skóry z  dorsza, makreli i brzuszków łososia
  • świeżo mielony pieprz
  • jarmuż – opcjonalnie

Ryby obieramy, do garnka wkładamy skóry ryb, szkielety i łby, zalewamy 1,5 l. zimnej wody i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy obrane warzywa i lubczyk. Bulion gotujemy ok. 1,5  godziny. Po tym czasie zupę odcedzamy, przelewając przez geste sito. W drugim garnku podgrzewamy masło i wkładamy pokrojone w ćwiartki pomidory, prażymy ok. 30 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Pomidory przecieramy przez sitko do buliony. gotujemy kolejny kwadrans. Zupę podajemy z kawałkami wędzonych ryb, świeżo mielonym czarnym pieprzem i chipsami z jarmużu.

Chipsy z jarmużu: piekarnik  nagrzewamy do 150 stopni, jarmuż myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki, pozbywając się twardego trzonu liścia. Kawałki jarmużu układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i suszymy ok. 5 min. w piekarniku.

D71A0257

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *