PYSZNY KREM POMIDOROWO – FASOLOWY Z ANCHOIS

D71A0786

D71A0754Bardzo pożywna, rozgrzewająca i zaskakująca w smaku zupa krem. Połączenie anchois, białej fasoli i pomidorów jest genialne. Jesienne, sycące, kojące dusze i serce :-) Sezon na pomidory nieubłaganie dobiega do końca, bardzo się staram najeść ich na zapas, od śniadania do kolacji przewijają się jako dodatek lub danie główne. Jednak zupa pomidorowa to zup królowa i nic jej nie zastąpi. Warto jednak z nią poszaleć, poeksperymentować i podróżować „zupą po mapie”. Ta zupa to wspomnienie włoskich wakacji małe rybki, parmezan, czosnek i pomidory – całość zachwyca :-)

SKŁADNIKI:

  • pół główki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 filecików anchois
  • garść bazylii
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś
  • 2 kg pomidorów
  • 1 l. bulionu warzywnego
  • 2 kg pomidorów
  • parmezan
  • oliwa

Na oliwie podsmażamy przez kilka minut cebulę, czosnek i anchois. Dodajemy fasolę, bazylię bulion i obrane ze skóry pomidory. Gotujemy ok. 40 minut i blendujemy. Podajemy ze świeżą bazylią, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

D71A0783

D71A0762

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *