PIECZONE BAKŁAŻANY W MARYNACIE Z PIEPRZEM SYCZUAŃSKIM

D71A0331

D71A0288Udało mi się kupić wyjątkowo malutkie, śliczne bakłażany, a że miałam ochotę na danie pikantne, egzotyczne zamarynowałam warzywa w bardzo aromatycznej marynacie i upiekłam w piekarniku. Pycha! Na ciepło, na zimno, mięciutkie, rozpływające się w ustach:-) Uważajcie jednak piekąc dłużej, większe sztuki aby nie spalić marynaty. Możemy potraktować je jako danie główne, lub jako pyszny dodatek do mięs.

SKŁADNIKI:

MARYNATA

  • pół łyżeczki pieprzy syczuańskiego
  • świeży imbir 3 cm kawałek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • łyżeczka octu ryżowego
  • pół łyżeczki cukry brązowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 szalotka
  • dymka
  • sezam
  • kolendra
  • 4 małe bakłażany

Pieprz syczuański smażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki marynaty blendujemy wraz z pieprzem syczuańskim. Bakłażany przekrawamy na pół, pokrywamy marynatą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bakłażany ok. 20 minut, w zależności od wielkości bakłażanów. Podajemy z kolendrą, dymką i sezamem. Przepychota!

D71A0323

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *