PYSZNA, KOLOROWA, ZIMOWA SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I DRESSINGIEM Z TAHINI

D71A7791

D71A7760Ku mojej wielkiej i nieskrywanej radości, zima nie nadchodzi! Niestety przygotowałam się do niej solidnie, jedząc faszerowaną gęsinę, cofintowane kacze nogi, pieczone brzuszki, wędzone brzuszki, pasztety i kotlety :-) Czas wrócić na zieloną stronę mocy i pojeść trochę warzyw, a w takiej sałatce jak ta mogę jeść je non stop. Jest tu trochę kwaśno, trochę słodko, lekko pikantnie i bardzo egzotycznie, ale głównie jest tu bardzo zdrowo. Nie będę udawała, że sałatka była przemyślaną kompozycją, raczej dojadaniem resztek i porządkowaniem lodówki, ale wyszło zacnie, dlatego podaję przepis:-)

SKŁADNIKI:

  • puszka ciecierzycy
  • 100 g brukselki
  • 100 g pokrojonej w kostkę upieczonej dyni o zwartym miąższu
  • granat 1 szt
  • pęczek kolendry
  • kiełbasa chorizo -opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
  • harrisa
  • oliwa

DRESSING:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tahiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml oliwy
  • sól

Wszystkie składniki dressingu łączymy najlepiej blenderem, aby rozdrobnić czosnek. Brukselki kroimy w ćwiartki. Ciecierzycę odsączmy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę harrisy, pierwszą na patelnię dodajemy brukselkę, będzie smażyła się najdłużej, po kilku minutach dodajemy dynię i harrisę, które tylko podgrzewamy. Ciepłe warzywa mieszamy z dressingiem i połową pęczka kolendry. Podajemy z tartą na tarce o grubych oczkach kiełbasą chorizo i dodatkową kolendrą. Pycha!

D71A7750

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *