SAŁATKA Z BOBU Z ZIELONĄ FASOLKĄ I DRESSINGIEM Z SEZAMOWYM

D71A7571Bób to po szparagach najbardziej wyczekiwane przeze mnie warzywo. Uwielbiam go w każdej postaci, najczęściej podgryzam klasycznie ugotowany w wodzie i lekko posolony. Kiedy jednak zachce mi się go obrać w większej ilości mieszam, eksperymentuję miksuję 🙂 I z bobem zawsze się udaje!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1/2 kg bobu
  • 1/4 kg zielonej fasolki
  • zielona ostra papryka
  • 2 cebulki dymi ze szczypiorkiem
  • mięta

DRESSING:

  • 2 łyżki pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa
  • ząbek czosnku starty na tarce
  • sól
  • pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy i obieramy z łupinek. Fasolkę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa mieszamy z pociętą drobno dymką, ostrą papryczką i świeżą miętą. Wszystkie składniki dressingu łączymy w słoiku i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy z sezamowym dressingiem i świeżymi listkami mięty.

sałatka-z-bobu

 

 

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *