NALEŚNIKI KOKOSOWE ZE SMAŻONYM W MIODZIE MANGO

D71A2940

Tydzień zaczynamy na słodko! Kokosowe naleśniki to strzał w 10 :-) Robiłam je po raz pierwszy i wpadłam po uszy. Wychodzą cieniusieńkie, chrupiące i bardzo delikatne. Możemy je podać z owocami, lub białym serkiem, albo zajadać posypane cukrem pudrem – pierwsze dwa właśnie tak pożarłam i byłam bardzo z siebie i naleśników zadowolona. Patent naleśników ryżowych bardzo przypadł mi do gustu i wkrótce zamieszczę również przepis na wytrawną wersję z krewetkami :-) Przepis został zainspirowany akcją Cisowianka – Gotujmy Zdrowo.  Mniej Soli. Nie zauważycie nawet, że w cieście nie ma ani grama soli :-)

CIASTO 10 szt:

  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych – opcjonalnie
  • łyżka cukru
  • olej

MARMOLADA

  • 1 szt mango
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny

DO PODANIA:

  • wiórki kokosowe
  • chipsy kokosowe

Mleko kokosowe delikatnie podgrzewamy, mieszamy rózgą i dodajemy jaja, mąkę, cukier i wiórki kokosowe.Ciasto mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania nadzienia do odpoczęcia.

Mango obieramy i tniemy w kostkę. Na maśle z miodem i sokiem z cytryny smażymy kawałki mango aż zmiękną. Studzimy i blendujemy niekoniecznie na gładką masę, kawałki owoców mnie nie przeszkadzały, wręcz uczyniły konfiturę ciekawszą.

Na niewielkiej ilości oleju smażymy naleśniki po ok. 2 min. z każdej strony. Naleśniki wychodzą cieniutkie, mocno kokosowe i chrupiące. Pyszne! Podajemy je ciepłe z wcześniej przygotowanym mango i dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

Untitled-1

D71A2899

D71A2948

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *