TARTALETKI Z JABŁKAMI WYPEŁNIONE MASĄ ORZECHOWĄ

tartaletka

b9Tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione masą orzechową z kwaśnym jabłkiem. Niezbyt słodkie, bardzo orzechowe pyszne małe babeczki idealne do mocnej kawy:-)

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • kruche ciasto z tego przepisu
  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 ubite jajko
  • 10 g mąki
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich, lub laskowych
  • 2 jabłka

6 foremek do babeczek posmarować masłem i wyłożyć przygotowanym kruchym ciastem. Foremki z ciastem chłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę, powoli dodać jajko i ucierać do otrzymania jednolitego kremu. Mąkę i orzechy dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek i ułożyć na niej pokrojone w piórka  jabłka. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż masa orzechowa* się zetnie. Podawać udekorowane miętą lub/i z lodami:-)

tartaletka z jabłkami

* inspiracja na masę orzechową pochodzi z „Wielkiej Księgi Przepisów” KitchenAid’a – w oryginalnym przepisie zamiast jabłek użyto gruszek gotowanych w czerwonym winie.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *