TARTA TATIN

tarta tatinSezon jabłkowy powoli dobiega końca i to świetny pretekst, aby bezsłoneczne dni osłodzić sobie klasyczną tartą tatin. Wybieramy odmianę kwaśnych jabłek np. szara reneta, tak aby zrównoważyć słodkość przygotowanego karmelu. Tarta najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła podana z lodami, lub śmietaną.

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jabłka szara reneta
  • 100 ml rumu
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g masła

CIASTO: mąkę z solą i masłem połączyć aż powstaną grudy. Do ciasta dodajemy jajko i sok z cytryny, jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać łyżkę zimnej wody i zagniatamy. Forujemy kulę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 10 minut do lodówki.

Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika podgrzewamy na wolnym ogniu cukier z sokiem z cytryny i rumem. Po ok. 10 minutach na patelnie będziemy mieć bardzo gorący, piękny karmel. Pokrojone w plastry jabłka układamy w karmelu i trzymamy na ogniu kilka minut, mieszając tak aby syrop pokrył owoce.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na odrobinę większy kształt niż naczynie z jabłkami. Przykrywamy mieszankę jabłek z karmelem ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego góra/dół na 180 stopni na ok. 30 minut.  Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je na ok. 5 minut, aby karmel delikatnie zastygł. Patelnie przykrywamy dużym talerzem, lub deską i odwracamy. Podajemy z lodami waniliowymi, lub bitą śmietaną.

tatin

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *