DELIKATNE PLACUSZKI Z RICOTTĄ I CZERWONYMI PORZECZKAMI

D71A7048

D71A7023Od kilku dni miałam ochotę na placuszki z owocami, ricotta w lodówce której dobiegał termin ważności przechyliła szalę i powstały pyszne, delikatne placuszki. Przepis na naleśniki z ricottą znalazłam na stronie Marthy Stewart, jednak ciasto powstałe z przepisu było bardzo gęste, po lekkich modyfikacjach i dodaniu świeżych porzeczek jest idealne. Placuszki robi się bardzo szybko, podane ze świeżymi owocami i cukrem pudrem mogą być  pysznym wakacyjnym śniadaniem, lub podwieczorkiem.

SKŁADNIKI NA OK. 20 SZT MAŁYCH PLACUSZKÓW:

  • 2 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g serka ricotta
  • owoce sezonowe
  • olej do smażenia

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ricottę, mąkę, mleko, cukier i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Do ciasta dodajemy świeże owoce. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię i smażymy ok. 3 min. z każdej strony, aż placuszki będą lekko brązowe. Podajemy z dodatkowymi świeżymi owcami i cukrem pudrem. Pycha!

Untitled-1

D71A7064

D71A7052

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *