CHIŃSKIE NALEŚNIKI Z DYMKĄ I IKRĄ Z ŁOSOSIA

Chińskie naleśniki

Kto nie lubi naleśników?! Pytanie mocno retoryczne 😉 Buszując w poszukiwaniu  inspiracji natknęłam się na nieskończoną bazę naleśnikowych przepisów na Przepisy.pl Na słodko, wytrawnie, pieczone, faszerowane, krokiety, lasagne, roladki, sajgonki, wersje wegańskie, lub mięsne, do wyboru do koloru. Z radością zrobiłam dawno niejedzone krokiety, czy zapomniane naleśniki z serem i sosem waniliowym.

Od siebie podrzucam pomysł na orientalne naleśniki w chińskim stylu z dymką i piekielnie pikantnym sosem.

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 100 ml oliwy
  • 2 szklanki posiekanej dymki
  • Sól
  • Do podania ikra łososia
  • SOS:

  • 1 łyżka sosu chilli z czarną fasolą
  • 20 ml octu ryżowego
  • 30 ml sosu sojowego jasnego
  • Szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE :

Składniki sosu mieszamy w miseczce.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wrzątek i olej sezamowy. Zagniatamy ok. 5 min. Ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na godzinę.

Dzielimy ciasto na 10 części, rozwałkowyjemy cieniutko, skrapiamy obficie olejem, doprawiamy solą i szczodrze posypujemy posiekaną dymką.

Naleśniki rolujemy i zwijamy w ślimaczka. Rozpłaszczamy ślimaka dłonią i wałkujemy. Smażymy naleśniki z obydwu stron na chrupko po ok. 3-4 min. Podajemy pocięte z ikrą i sosem. Pycha!!!!

Chińskie naleśniki
Chińskie naleśniki

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *