TARTA TATIN Z TRUSKAWKAMI I BURBONEM

D71A6672Klasyczna tarta tatin taka jak tu, to jeden z moich ulubionych łakoci jesieni. W sumie za każdym razem kiedy ją jem jestem zaskoczona jak pyszne jest to ciasto. Moja miłość do słodkości kiedyś mnie zgubi, ale póki co robię karmel i wykorzystuję letnie owoce do improwizacji z francuskim klasykiem. O dziwo truskawki świetnie się sprawdziły w tym cieście, miałam wątpliwości czy nie puszczą zbyt dużo soków, ale to tylko wyszło in plus. Karmel złamany odrobiną burbonu połączył się ze słodkim syropem truskawkowym i utworzył niesamowicie smaczny sos.  Tarta jest bardzo słodka, jednak podana ze świeżymi owocami staje się kwintesencją lata. Kapryśnego lata….

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru

KARMEL:

  • 60 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml burbona
  • łyżeczka soku z cytryny

OWOCE:

  • 1/2  kg truskawek pokrojonych na ćwiartki – zostawiamy kilka sztuk do dekoracji
  • garść sezonowych owoców do dekoracji – ja użyłam jagód

CIASTO: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy łyżkę zimnej wody. Forujemy kulę, owijamy ciasto w folie spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

KARMEL: W rondlu o grubym dnie podgrzewamy cukier, aż zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło i podgrzewamy chwilę. Pokrojone owoce wkładamy do karmelu i smażymy, aż sok z truskawek wyparuje, dolewamy sok z cytryny i burbon, podgrzewamy kolejne 2 minuty i przekładamy do formy do pieczenia, ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.

Ciasto dzielimy na 2 części, to tarty wykorzystamy jedną część, drugą możemy zamrozić, lub wykorzystać do innych wypieków -przepis na pyszne ciasteczka z jagodami już w poniedziałek:-) Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy okrąg większy niż tortownica, ciasto odrobinę się skurczy podczas pieczenia.  Wyciętym okręgiem przykrywamy owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je na ok. 5 minut, aby karmel delikatnie zastygł. Odpinamy obręcz tortownicy i odwracamy ciasto pomagając sobie płaskim talerzem. Podajemy z dodatkową porcją świeżych owoców,lub lodami. Pycha!

D71A6671D71A6678a

 

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *