PIECZONE FASZEROWANE BOCZKIEM OMUŁKI

ikona

5Rewelacyjny przepis idealnie wpisujący się w sezon grillowy. Mule możemy upiec w piekarniku, lub na grillu i zajadać się nimi wprost z muszli. Połączenie owoców morza z mięsem to jedna z bardziej trafionych kombinacji.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg muli
  • 6 plastrów boczku
  • ok. 100 g masła
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej

Mule wrzucamy na krótką chwilkę do garnka z odrobiną wody, tak aby muszle się otworzyły. Odrywamy po jednej części muszli i zostawiamy cześć z przytwierdzonym mięsem omułka. Miękkie masło mieszamy z otartą skórką cytryny, sokiem z cytryny, natką pietruszki i drobno posiekanym boczkiem. Mieszankę masła rozkładamy na mięso muli i posypujemy tartą bułką. W piekarniku nagrzanym do 160 stopni pieczemy przygotowane mule przez ok 5-7 minut. Podajemy z połówkami cytryny.

mule mix

7

mix2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *