JAGNIĘCY SURF’N’TURF Z KREWETKAMI NA GNIECIONYCH POMIDORACH Z HABANERO

12

6Rewelacyjna letnia sałatka, orzeźwiająca i zarazem treściwa. Grillowany stek jagnięcy i krewetki  na  gniecionych pomidorach, aromatycznych ziółach i pikantną „esencją papryk świata” czyli papryczką habanero.  Papryczka nadaje całej kompozycji nie tylko ostrości, ale również intensywny paprykowy aromat. Osoby, które nie przepadają za pikantnymi potrawami powinny ją pominąć, lub zastąpić łagodniejszą odmianą.

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 steki jagnięce
  • 15 krewetek
  • pęczek kolendry
  • pęczek mięty
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sok  z jednej cytryny
  • 2 cebulki dymki
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 lub mniej papryczki habanero

Zioła, czosnek, habanero i dymkę drobno siekamy. Pomidory kroimy w ćwiartki i rozgniatamy w makutrze, lub dłonią. Zioła i gniecione pomidory łączymy ze sobą i dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól do smaku.  Na patelni grillowej, lub grillu pieczemy steki – czas pieczenia jest uzależniony od pożądanego stopnia wysmażenia. Steki jak na zdjęciu krwiste grillujemy około 4 minuty z każdej strony. Krewetki dokładnie osuszamy i grillujemy ok. 2 minuty z każdej strony. Mięso kroimy w ok. 0,5 cm plastry, krewetki skrapiamy sokiem  z cytryny. Jagnięcinę i owoce morza obtaczamy w ziołowej salsie i natychmiast serwujemy.

mix1

mix2

8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *