PIECZONA KASZANKA Z BOBEM DUSZONYM W PIWIE

5Kolejne sezonowe wydanie kaszanki, tym razem w odsłonie z młodym bobem i pieczonym pomidorem. Młodego bobu nie musimy obierać, skórka jest bardzo delikatna i jadalna. Połączenie bobu z piwem i smażoną cebulką jest perfekcyjne, z dodatkiem np. smażonego boczku możemy podawać je jako danie główne, lub przystawkę.

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 szt. kaszanki
  • 1/2 kg bobu
  • 1 pomidor
  • łyka masła
  • 2 dymki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • butelka jasnego piwa

Pomidora kroimy w ćwiartki,  kaszankę w grube plastry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut. Na patelni na maśle podsmażamy drobno posiekaną dymkę, dodajemy młody bób w skórce, lub jeśli skórka jest już zbyt twarda – bób blanszujemy i obieramy. Wlewamy na patelnie piwo i dusimy bob do miękkości. Upieczoną kaszankę podajemy z duszonym bobem wymieszanym z posiekaną natką i pieczonym pomidorem.

3

 

6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *