PYSZNY KREM Z KUKURYDZY Z ZIELONYM PIEPRZEM

krem z kukurydzy
krem z kukurydzy

Kukurydza z pastą miso to jedno z moich ulubionych połączeń. Słodycz warzyw i słoność pasty idealnie się dopełniają. To jedna z pyszniejszych jesiennych zup jakie zrobicie w tym roku. Krem jest nietylko pyszny, ale jest też super zdrowy. Mój brzuszek należy do tych delikatniejszych, dlatego kocham wszelkie kleiki, ciepłe śniadania i kolacje, tym razem do bulionu dodałam trochę płatków ryżowych, które świetnie zagęściły zupę i nadały jej moją ulubioną konsystencję. Zupa jest pięknie żółta, rozgrzewająca i kojąca. Może ten kolor sprowokuje słońce? 😉

PRZEPIS NA PYSZNY KREM Z KUKURYDZY

  • 3 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 por
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 l bulionu

DO PODANIA:

  • 100 g boczku
  • 1 gruszka
  • zielony pieprz
  • dymka

PRZYGOTOWANIE:

Tefal Cuisine Companion: Do misy urządzenia zakładamy ostrze do cięcia. Kolby kukurydzy ścianmy nożem. Pora kroimy w plastry, pozostałe składniki zupy dodajemy do misy blendera i nastawiamy program Soup P1. Po zakończeniu programu blendujemy zupę przez 2 minuty na prędkości 10.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, aż zrobią się pyszne skwarki. Dymkę kroimy drobno, gruszkę kroimy w plasterki. Gruszkę podsmażamy na odrobinie wytopionego z boczku tłuszczu. Zupę podajemy z kilkoma ziarnami swieżego zielonego pieprzu, podsmażoną guszką z boczkiem i dymką. Przepychota.

Metoda tradycyjna: Pora kroimy w talarki, czosnek drobno siekamy, ziarna kukurydzy ścinamy. Na łyżce masła podsmażamy czosnek, pora, imbir i kukurydzę ok. 2-3 minuty. Dodajemy płatki ryżowe i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy zupę ok. 25 min. Dodajemy pastę miso, kurkumę, pieprz i gotujemy kolejny kwadrans. Wszystko blendujemy na gładko.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, aż zrobią się pyszne skwarki. Dymkę kroimy drobno, gruszkę kroimy w plasterki. Gruszkę podsmażamy na odrobinie wytopionego z boczku tłuszczu. Zupę podajemy z kilkoma ziarnami swieżego zielonego pieprzu, podsmażoną guszką z boczkiem i dymką. Przepychota.

Krem z kukurydzy
Krem z kukurydzy

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *