ROZGRZEWAJĄCA ZUPA IMBIROWA Z KREWETKAMI

Tajska zupa imbirowa

Uwielbiam mojego Tefala bo jestem leniem, nieznoszę sprzątać a przy nim brudzę tylko jeden garnek! Nie siekam, nie mieszam, nastawiam i znikam, wracam i jem. To urządzenie to zbawienie dla kuchennych leniwców. Kiedy w okno zadudnił ponownie jesienny deszcz, nie zastanawiałam się długo nad lunchem. Wiedziałam, że muszę zjeść kolorowo, rozgrzewająco i pysznie 🙂 Zrobienie tej zupki zajmie Wam dosłownie kwadrans, a zapewniam, że garnki, miski, talerze zostaną wylizane. Życzę Wam wspaniałego weekendowego lenistwa, ja niestety ten weekend mam bardzo pracujący… 🙂

PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ IMBIROWĄ Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • 3 szalotki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki limonki kaffir
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki tajskiej pasty chili
  • 1 papryczka czerwona chili
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca ( opcjonalnie, można ją zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • łodyki świeżej kolendry z jednego pęczka
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 600 ml bulionu
  • małe opakowanie makaronu vermicelli z fasoli
  • 9 krewetek szarych, obranych
  • sezam
  • prażona cebulka

PRZYGOTOWANIE :

TEFAL CUSINE COMPANION: Do misy z założonym ostrze, dodajemy: olej kokosowy, papryczkę, czosnek, listki limonki, imbir, szalotki, łodygi kolendry  – prędkość 12, czas 10 sekund. Zmieniamy ostrze na mieszadło i podsmażamy na programie Slow Cook P1 130 stopni, 5 minut. Dodajemy pastę z tamaryndowca, cukier, pastę chilli, bulion i gotujemy 5 min w 100 stopniach. Na kolejne 4 min dodajemy krewetki. Ustawiamy prędkość na 1 niezmniejszając temperatury, dodajemy makaron, mleko kokosowe i sok z limonki. Gotujemy ok. 3 min. Zupa gotowa. Podajemy z prażoną cebulką, sezamem i listkami kolendry. Przepychota.

METODA TRADYCYJNA:  Czosnek, listki limonki, papryczkę, imbir, szalotki, łodygi kolendry drobno tniemy i podsmażamy w rondlu na oleju kokosowym. Do warzyw dodajemy pastę z tamaryndowca, cukier, pastę chilli, bulion i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy krewetki. Kiedy krewetki zmienią kolor na różowy doprawiamy zupę sokiem z limonki, mlekiem kokosowym i dokładamy makaron, który błyskwicznie zmięknie. Zupę podajemy z prażoną cebulką sezamem i listkami kolendry. Przepychota.

Thai style soup
Thai style soup

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *