SMAŻONY RYŻ Z KIMCHI

Smażony ryż

Przepracowanie i ciągnąca się w nieskończoność ciemność za oknem dają mi ostanio w kość i nie mam ochoty na pracochłonne wieloskładnikowe dania. Gotuję dużo azjatyckich, intensywnych w smaku, super prostych obiadów. Kwadrans w kuchni w zupełności wystraczy na wyczarowanie genialnych noodli, czy pysznego smażonego ryżu. A odkąd posiadam garnek do gotowania ryżu (tak to urządzenie zmnienia życie) stałam się prawdziwym ryżożercą. A na co Wy macie smaka w te styczniowe, deszczowe wieczory?

 

SKŁADNIKI 2 porcje:

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała puszka kimchi
  • 2 łyżeczki pasty gochujang
  • 300 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 2 jajka sadzone
  • dymka/sezam/ nori / olej chili do podania opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE :

Kimchi siekamy na mniejsze kawałki. Sok odstawiamy.  Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pastę gochujang i posiekane kimchi. Na patelnię dodajemy ryż, rozdrabniamy i mieszamy, dodajemy sok kimchi. Ryż podajemy z jajem sadzonym i opcjonalnie dodatkami. Pycha!

Fried rice
Fried rice

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *