HALIBUT GOTOWANY NA PARZE Z CYTRYNOWYM BULIONEM

4Pyszne letnie, dietetyczne danie.  Delikatny cytrynowy bulion podkreśla naturalny smak ryby, połączenie z pikantnym imbirem i aromatem liści limetki przywodzi na myśl dalekie wyprawy. Warto latem jeść ryby i warto szukać na nie coraz to nowych pomysłów, to bardzo wdzięczny materiał.

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 filety z halibuta
  • pół cytryny
  • dymka
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 2 liście limetki kaffir
  • 1 litr bulionu warzywnego

Do bulionu warzywnego dodajemy suszone liści limetki, posiekany w plastry imbir, łyżeczkę soku z cytryny i zagotowujemy. Koszyczek do gotowania na parze ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Na małym talerzyku układamy halibuta i posiekaną dymkę, wstawiamy do koszyczka i gotujemy ok. 5 minut. Na głęboki talerz przecedzamy bulion i układamy halibuta, podajemy z dodatkowym plasterkiem cytryny.

1

2

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *