Świeże rydze – jak wszystkie grzyby – najbardziej lubię podsmażone na maśle z czosnkiem i dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podane na ziemniaczanym puree stanowią idealne zestawianie prostych i pysznych smaków na jesienny obiad.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 250 g ziemniaków
- rozmaryn
- 200 g rydzów
- natka pietruszki
- 70 g masła
- 50 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i dodajemy 50 g. masła. Podgrzane mleko dodajemy do ubitych ziemniaków z masłem i ponownie dokładnie ubijamy – aby masa była kremowa i bez gródek możemy użyć miksera.
Rydze dokładnie płuczemy i obcinamy nóżki. Większe grzyby kroimy w paski, lub ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy czosnek, rozmaryn i rydze. Grzyby smażymy ok 3-4 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem o podajemy na ciepłym pure, polane masłem z posiekaną natką pietruszki.