RYDZE Z PATELNI NA PUREE ZIEMNIACZANYM

IMG_4829aŚwieże rydze – jak wszystkie grzyby – najbardziej lubię podsmażone na maśle z czosnkiem i dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podane na ziemniaczanym puree stanowią idealne zestawianie prostych  i pysznych smaków na jesienny obiad.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 250 g ziemniaków
  • rozmaryn
  • 200 g rydzów
  • natka pietruszki
  • 70 g masła
  • 50 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku

Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i dodajemy 50 g. masła. Podgrzane mleko dodajemy do ubitych ziemniaków z masłem i ponownie dokładnie ubijamy – aby masa była kremowa i bez gródek możemy użyć miksera.

IMG_4826a

Rydze dokładnie płuczemy i obcinamy nóżki. Większe grzyby kroimy w paski, lub ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy czosnek, rozmaryn i rydze. Grzyby smażymy ok 3-4 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem o podajemy na ciepłym pure, polane masłem z posiekaną natką pietruszki.

IMG_4844a

IMG_4838a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *