PIKANTNY KREM POMIDOROWY Z SALSĄ Z AWOKADO I FETY

IMG_9605Kto nie lubi zupy pomidorowej, niech pierwszy rzuci pomidorem:-) Za oknem szaleje wichura, aby ją przegonić polecam miskę gorącego kremu pomidorowego z salsą na bazie słonej fety z dodatkiem świeżych ziół i chrupkich tortilli – eksplozja smaków i tekstur.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 700 ml bulionu
  • 1/2 papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny
  • łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • awokado
  • ser feta  w kostce
  • świeża mięta
  • świeża bazylia
  • łyżka  papryczek jalapeno
  • tortille kukurydziane
  • 1/4 cytryny

W garnku rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy czosnek, cebulę i chilli. Po ok. 2 minutach dodajmy pomidory i bulion, gotujemy ok. 2o minut, miksujemy blenderem, i doprawiamy solą i pieprzem.

Fetę kroimy w drobną kostkę zalewamy oliwą, dodajemy posiekane zioła i papryczki jalapeno. Awokado kroimy w drobną kostkę i skrapiamy cytryną.

Krem podajemy z przygotowaną fetą, awokado, jogurtem naturalnym i torillami kukurydzianymi. Pycha!

mix

IMG_9638


4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *