Kto nie lubi zupy pomidorowej, niech pierwszy rzuci pomidorem:-) Za oknem szaleje wichura, aby ją przegonić polecam miskę gorącego kremu pomidorowego z salsą na bazie słonej fety z dodatkiem świeżych ziół i chrupkich tortilli – eksplozja smaków i tekstur.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 700 ml bulionu
- 1/2 papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- łyżka oliwy
- 1 cebula
- awokado
- ser feta w kostce
- świeża mięta
- świeża bazylia
- łyżka papryczek jalapeno
- tortille kukurydziane
- 1/4 cytryny
W garnku rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy czosnek, cebulę i chilli. Po ok. 2 minutach dodajmy pomidory i bulion, gotujemy ok. 2o minut, miksujemy blenderem, i doprawiamy solą i pieprzem.
Fetę kroimy w drobną kostkę zalewamy oliwą, dodajemy posiekane zioła i papryczki jalapeno. Awokado kroimy w drobną kostkę i skrapiamy cytryną.
Krem podajemy z przygotowaną fetą, awokado, jogurtem naturalnym i torillami kukurydzianymi. Pycha!
wygląda bardzo smakowicie! z taką salsą zjadłabym podwójną porcję 😉
Przyznam, że zjadłam podwójną:)
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Super, lubię takie szybkie, proste i naładowane smakiem przepisy, będzie ich tu już niedługo dużo więcej! zapraszam:-)