NALEŚNIKI RYŻOWE Z PIKANTNYMI KREWETKAMI

sajgonki z lrewetkami

sajgonki z lrewetkamiPyszne dietetyczne naleśniki z papieru ryżowego idealne jako przystawka, lub danie główne. Podane z prostym sosem do maczania, zaskakują prostotą i złożonym smakiem.

 

 

 

SKŁADNIKI NA 8 SZTUK:

  • 8 naleśników ryżowych
  • 8 surowych krewetek królewskich
  • 1 marchewka – pokrojona w słupki
  • 8 listków sałaty
  • dymka
  • łyżka oliwy
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • makaron udon (opcjonalnie)

Krewetki obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy znajdujący się na grzbiecie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pastę curry, dodajemy oczyszczone, obrane krewetki i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy krewetki z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.  Papier ryżowy namaczamy przez na ok. 5 sekund w letniej wodzie, układamy go na czystym kuchennym ręczniku i osuszamy. Na papier nakładamy listek sałaty, krewetkę, dymkę, marchewkę i opcjonalnie makaron. Zawijamy jak krokiety i podajemy z sosem do maczania. Jeśli przygotowujemy danie kilka godzin przed podaniem, należy naleśniki przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.

krewetki w curry

rollsy z krewetkami

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *