MISTRZOWSKA BOTWINA Z FETĄ I PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI

D71A730

D71A730O tej porze roku zawsze mam pod ręką pęczek botwinki i kiedy nasycę się klasykami zaczynam eksperymentować. Takiej botwinki jeszcze nie jedliście z kuminem, zatarem i przepikantnym sambalem. Uważajcie na sól w trakcie przyprawiania, krem z sera feta z którą podamy zupę jest bardzo słony, więc warto zachować umiar. Zupę robi się równie szybko co tradycyjną botwinkę, ale je smak… wszyscy zgodnie sięgnęliśmy po dokładkę :-)

SKŁADNIKI:

ZUPA:

  • pęczek botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 młode marchewki
  • 1/2 małej główki kalafiora
  • pół pęczka koperku
  • sól
  • kumin
  • pieprz
  • łyżeczka pasty sambal oelek
  • łyżeczka zataru
  • 1 łyżka masła
  • 750 ml bulionu
  • sok z 1/2 cytryny
  • ser feta
  • 150 g śmietany 36%

Na maśle podsmażamy posiekany czosnek, marchewkę, i buraczki w plastrach. Dodajemy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną. Dodajemy kalafiora w różyczkach i pocięte liście botwinki, gotujemy 10 min. Doprawiamy zatarem, sambalem, kuminem i sokiem z cytryny. Tuż przed podaniem do zupy dodajemy drobno pocięty koperek.

Ser feta kruszymy i blenderem mieszamy ze śmietaną, tak aby powstała gęsta pasta.

Zupę podajemy z pastą z fety i świeżym koperkiem.

ZIEMNIACZKI:

  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 kg młodych ziemniaczków
  • 4 plastry pancetty
  • sól

Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie, osuszamy i tniemy w zależności od wielkości na ćwiartki, lub połówki. Solimy i obkładamy kawałkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok  25-30, na 10 minut przed wyjęciem ziemniaczków obkładamy je pociętą pancettą, tak aby upiekła się chrupko, a wytapiający się z niej tłuszcz okrasi ziemniaki.

Zupę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, pyszności!

D71A7266

D71A7286

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *