Miętowo-cytrynowa zupa z zielonych warzyw z kremem z pieczonego czosnku

D71A6195b

D71A6195b

Otworzyłam sezon szparagowy chrupiąc je na surowo. Były soczyste, groszkowe i nieprzyzwoicie pyszne. W zamrażarce miałam jeszcze paczkę groszku mrożonego i na szybko powstała pyszna zupa z surowymi szparagami i czosnkowym sosem. Jedząc ją kilkukrotnie powtórzycie w myślach „jest pyszna” :-) Wypoczywając  w długi weekend taka błyskawiczna zupa to świetna alternatywa dla pracochłonnych obiadów.

SKŁADNIKI:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • doniczka mięty
  • 1/2 kg groszku zielonego
  • 2 młode pory
  • pęczek dymki
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka szparagów zielonych
  • masło
  • sól
  • pieprz

PASTA Z PIECZONYM CZOSNKIEM

  • 1 główka pieczonego czosnku
  • łyżka oliwy
  • 150 ml śmietanki 36%

Główkę czosnku przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą i pieczemy aż zmięknie. Czosnek blendujemy i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pastą czosnkową.

Na maśle podsmażamy pociętą dymkę, pory i łodygi szparagów – główki zostawiamy do dekoracji. Dodajemy groszek i bulion Gotujemy ok. 20 min. Dodajemy do warzyw miętę i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupę podajemy z kremem czosnkowym, świeżą miętą i świeżymi szparagami.

D71A6183

D71A6181

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *