PODPŁOMYKI Z KACZKĄ CONFIT, GRZYBAMI LEŚNYMI I DOMOWYM SOSEM POMIDOROWYM

IMG_4341a

a1Kaczkę confit robioną jak tu można wykorzystać na wiele sposobów, tym razem w towarzystwie grzybów wylądowała na podpłomykach. Podana ilość składników wystarczyła na 4 spore porcje. Część podpłomyków zrobiłam bez sosu pomidorowego, z obranym kaczym mięsem, podgrzybkami, prawdziwkami i dojrzewającym cheddarem. Ta wersja przypadła mi najbardziej do gustu, ale równie smaczne są podpłomyki z samym tymiankiem , solą i chilli. Kaczy confit ratuje zimą niejeden obiad:-)

SKŁADNIKI

CIASTO:

  • 300 g. mąki
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 20 ml oliwy

W mikserze zw wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy podzielone na 4 części ciasto.

B

 

FARSZ NA 4 PORCJE:

  • 2 udka kaczki confit
  • domowy sos pomidorowy jak tu – jeśli używamy
  • 100 g dojrzewającego sera cheddar
  • kilka sztuk podgrzybków i/lub prawdziwków
  • świeże zioła

Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy na nim obrane i pocięte w drobne kawałki mięso kaczki. Grzyby myjemy, kroimy na plasterki i układamy na sosie, całość posypujemy cheddarem. Podpłomyki pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

mix1

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *