PYSZNY STIR FRY Z MARYNOWANĄ WOŁOWINĄ

IMG_1648a

IMG_1618Błyskawiczna w przygotowaniu smażona wołowina z warzywami i kluseczkami. Klasyka kuchni azjatyckiej, która pozwala na wiele improwizacji i swobody. Jeśli jesteśmy na diecie możemy zrezygnować z noodli, warzywami również możemy żonglować – coś odjąć coś dodać, najważniejsze żeby warzywa były chrupkie i jędrne, a mięso wcześniej zamarynowane.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cukinii
  • 4 cm kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 dymki
  • 1 papryczka chilli
  • łyżka oleju sezamowego i kilka kropli do podania
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • noodle
  • świeża kolendra
  • sezam

Polędwicę tniemy na cieniutkie plasterki i marynujemy przez minimum godzinę z 1 startym ząbkiem czosnku, połową startego imbiru, 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką sosu sezamowego. Noodle przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa tniemy w drobne paseczki. W woku rozgrzewamy olej słonecznikowy, na który wrzucamy mięso, następnie dodajemy imbir, czosnek, cukinie, chilli, pora, paprykę i dymkę. Smażymy ok. 2 minuty i wlewamy sos sojowy, gotujemy kolejną minutę i dodajemy noodle. Całość podgrzewamy ok. 30 sek. Podajemy skropione sosem sezamowym, sezamem i świeżą kolendrą.

IMG_1652

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *