Mam słabość do ryb, a w szczególności do surowych ryb. Niestety nie zawsze dostępna jest ryba odpowiedniej jakości na tatara, wtedy zastępuję rybę surową – rybą wędzoną. Łosoś wędzony na zimno to tłusta, pyszna ryba, która jest idealna do sałatek, przystawek a nawet dań głównych. W tym wypadku z moim ulubionym awokado, świeżą kolendrą, sokiem z cytryny, chilli i orzeźwiającym ogórkiem tworzy bardzo prostą i pyszną sałatkę.
SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:
- 250 g wędzonego łososia
- 1/2 ogórka świeżego
- małe dojrzałe avocado
- 1/2 cytryny
- świeża kolendra
- świeża papryczka chilli
- oliwa
- świeżo mielony pieprz
- roszponka
Łososia i avocado siekamy i skrapiamy cytryną. Ogórka tniemy, najlepiej obieraczką do warzyw w cieniutkie plasterki. W metalowej obręczy układamy warstwę łososia, ogórka, avocado, kolendry i drobno posiekanej papryczki chilli, skrapiamy cytryną i nakładamy kolejną warstwę łososia. Podajemy z listkami roszponki skropionymi oliwą, świeżym chilli i świeżo mielonym pieprzem.
znakomita!
Dziękuję:-)
Zastanawiam się tylko, czy nie za dużo tłuszczy jak na jeden posiłek: mamy łososia, mamy awokado, mamy oliwę. No chyba, że taka sałatka jako dodatek albo chociaz z chlebem lub paluchami chlebowymi? Nigdy nie próbowałam połączenia łososia z awokado. A nuż mnie omija coś pysznego? 😉
Julio, połączenie awokado z łososiem jest pyszne, jeśli nie próbowałaś, polecam, rzeczywiście omija Cię wyśmienite połączenie. Za dużo tłuszczy względem czego? Sałatka jest pyszna i bez pieczywa, a dodatki takie jak : cytryna, ogórek, świeże zioła, sprawiają, że ma bardzo odświeżający, wuiosenny smak.