DOMOWE PODPŁOMYKI Z JAGNIĘCINĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI

D71A6735

D71A6732Tegoroczny maj zaliczam do chłodnych miesięcy i pozwalam sobie na dogadzanie rozpustnymi, trochę bardziej kalorycznymi daniami. Każdy kto lubi pizze, pokocha domowe podpłomyki. Ciasto jest niezwykle delikatne, elastyczny i chrupkie, a robi się je bez drożdży i nieporównywalnie szybciej niż ciasto na pizze. Mielona jagnięcina którą kupiłam była dość tłusta, dlatego przyprawiłam ją sporą ilością kuminu i kolendry a jako dodatek podałam kwaśny, orzeźwiający sos jogurtowy. Całość jest idealna, a dodatkowo bez grama soli. Jest to kolejny przepis, który mogę z czystym sumieniem polecić w ramach szczytnej akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo. Mniej Soli.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżka oliwy
  • 1/3 wrzącej wody

FARSZ:

  • 250 g mielonej jagnięciny
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka suszonych ziaren kolendry
  • 1 szt habanero
  • kilka listków szałwii
  • 8 plastrów bakłażana -opcjonlanie

SOS:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • kolendra świeża
  • mięta świeża

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę i stopniowo zagniatając wlewamy wrzątek. Ciasto będzie miało delikatną, lekko plastelinowatą konsystencję. Zagniecione ciasto odstawiamy na kwadrans do odpoczęcia.

Do jagnięciny dodajemy starty na tarce czosnek, suszone przyprawy i kolendrę.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Na papier do do pieczenia wykładamy ciasto a na nim układamy jagnięcinę, bakłażana, pociętą w plastry papryczkę habanero i listki szałwii.

Podpłomyki pieczemy ok. 20 min temperaturze 180 stopni. Podajemy ze świeżymi ziołami i sosem jogurtowym.

D71A6716

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *