PIECZONA KUKURYDZA Z BURATTĄ

KUKURYDZA Z BURATTĄ
KUKURYDZA Z BURATTĄ

Wiem, że to czas pomidorów i żadne inne warzywo nie ma prawa iz nimi konkurować, ale jak już Wam się odrobinę znudzą, przejedzą, czy nie będzie ich na wyciągnięcie ręki to sięgnijcie po kukurydzę i upiecznie ją z masłem i ostrą papryką! Nie jestem wielką fanką kukurydzy, ale to danie to kukurydza w wersji dekadenckiej, słodka, pikantna, słona i ten cudowny ser… Rozkoszna poniedziałkowa rozpusta :-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 burraty
  • 1/2 łyżeczki wędzonej soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • kolendra świeża
  • limonka

PRZYGOTOWANIE:

Kolby kukurydzy gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min. Przekładamy je na blachę, smarujemy masłem, obtaczamy w ostrej papryce i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min, 180 stopni, grzanie górne. Wyjmujemy kukurydzę, obkładamy burratą, posypujemy wędzoną solą i zapiekamy ok. 5 min. Podajemy z kolendrą i limonką.

Pieczona kukurydza
Pieczona kukurydza

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *