Wiem, że to czas pomidorów i żadne inne warzywo nie ma prawa iz nimi konkurować, ale jak już Wam się odrobinę znudzą, przejedzą, czy nie będzie ich na wyciągnięcie ręki to sięgnijcie po kukurydzę i upiecznie ją z masłem i ostrą papryką! Nie jestem wielką fanką kukurydzy, ale to danie to kukurydza w wersji dekadenckiej, słodka, pikantna, słona i ten cudowny ser… Rozkoszna poniedziałkowa rozpusta 🙂
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 kolby kukurydzy
- 1 łyżka masła
- 1/3 burraty
- 1/2 łyżeczki wędzonej soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- kolendra świeża
- limonka
PRZYGOTOWANIE:
Kolby kukurydzy gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min. Przekładamy je na blachę, smarujemy masłem, obtaczamy w ostrej papryce i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min, 180 stopni, grzanie górne. Wyjmujemy kukurydzę, obkładamy burratą, posypujemy wędzoną solą i zapiekamy ok. 5 min. Podajemy z kolendrą i limonką.
Jeszcze nie jadłem pieczonej kukurydzy, więc chętnie spróbuję 🙂
Pieczona kukurydza jest przepyszna, uwalnie się jej niesamowita słodycz, dlatego warto ją doprawić na słono-ostro 🙂