PIECZONE PAPRYKI, SALSA Z POMIDORÓW I ODWAR Z LIŚCI ;-)

FASZEROWANA PAPRYKA

Wczesna jesień to najpiękniejszy czas. Jeszcze jesteśmy jedną nogą na wakacjach a drugą już trochę w … szkole 🙂 Jeszcze zrelaksowani, dryfujący pomiędzy snem a jawą. Natura zwalnia, powietrze staje się cięższe, a my wręcz odwrotnie. Po wakacyjnym lenistwie rzucamy się w wir pracy i nowych projektów.  Jesień to nowe nadzieje i nowe oczekiwania. W ogrodach to czas pracy, jesiennych zbiorów i pracy z ziemią pod przyszłoroczne nasadzenia. Moja wtyczka dbająca o uprawy w  Water&Wine podpowiada, aby  z odwaru z liści pomidorów robić opryski. Liście pomidorów należy zagotować, odstawić do naciągnięcia i odcedzić. Taki napar rozcieńczmy i spryskujemy pomidorowe krzaki, napar ten zwalcza szkodniki i choroby. Ten rok w mojej mini uprawie był bardzo nierówny. Wiosna zaowocowała wysypem pomidorowych kwiatów, latem zbiory były średnie, ale jesień to pełen urodzaj. Najwyraźniej warto słuchać pomidorowego guru z Water & Wine 🙂

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 pomidory bawole serce
  • 4 pomidory szuszone
  • 1 papryczka chilli
  • 1 świeży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • burrata
  • bazylia
  • koperek
  • melisa
  • sól wędzona

SOS:

  • 2 łyżki octu różanego
  • 100 ml oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa: pomidory bawole serce, czosnek i papryki pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min – aż papryki zczernieją, a pomidory będą mięciutkie. Papryki obieramy ze skóry, wydrążamy z nasion. Pomidory pieczone obieramy ze skóry i tniemy w drobną kostkę, pomidory suszone tniemy w paseczki i świeżego pomidora drobno siekamy. Tak przygotowane pomidory mieszamy w miseczce z ododatkiem wyciśniętych ząbków czosnku i łyżki oliwy spod pomidorów suszonych. Połówki papryk nadziewamy salsą z pomidorów. Na faszerowane  papryki wykładamy burratę i suto poleamy octowo – oliwnym sosem doprawiając wędzoną solą. Pyszności!

_71A3212

Pieczona papryka z pomidorami
Pieczona papryka z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *