Żegnamy rok MAŁPY, który dla mnie była tak zwariowany i nieprzewidywalny jak tylko małpa potrafi być. Małpa rozpoczęła rok przemiło, a na koniec stanęła na głowie i wszystko się schrzaniło. Jutro rozpoczynamy rok KOGUTA! Rok, po którym bardzo wiele sobie obiecuję. Kończę bardziej, lub mniej udane projekty i zaczynam nowe, a kogut czuję, że trzyma moją stronę. Stroszę więc piórka i zaczynam działać, aby wykorzystać każdy koguci poranek 🙂 A o poranku i przez cały dzień mogę jeść zupy! Zupy uwielbiam, dają mi energię i rozgrzewają wiecznie przemarznięte ciało. Nasz klasyczny delikatny rosołek w kwadrans przemienimy w azjatycki przysmak. No to siup wchodzimy z rosołkiem w rok KOGUTA ;-)!
PRZEPIS NA ROSÓŁ W PIEROŻKAMI WONTON
SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:
BULION:
- 1 l bulionu drobiowego, lub warzywnego
- 2 kapustki pak choy
- 4 grzybki shitake
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- dymka
- 5 cm kawałek imbiru
- świeże chili
PIEROŻKI 3 szt NA OSOBĘ:
- 12 płatków ciasta wonton do gotowania
- 300 g mielonego kurczaka, lub tofu
- 1 dymka
- 1 suszona chili
- 2 łyżki startego imbiru
- 4 starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Bulion przyprawiamy sosem sojowym, zagotowujemy z imbirem i gotujemy kwadrans. Liście kapustek tniemy na pół, grzybki namaczamy.
Wszystkie składniki farszu łączymy. Na środek każdego płatka wonton nakładamy kuleczkę mięsa, ciasto delikatnie zwilżamy na brzegach i sklejamy w trójkąt, delikatnie wypuchając powietrze na zewnątrz.
Do gotującego się bulionu wkładamy pierożki i gotujemy aż wypłyną na wierzch, nakładamy do miseczek z pokrojonymi w paseczki grzybami, chili, dymką i pak choy, zalewamy gorącym bulionem i zjadamy!
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Koniecznie do przetestowania, bardzo prosty i super smaczny przepis!