ROSÓŁ Z PIEROŻKAMI WONTON NA CHIŃSKI NOWY ROK

Zupa wonton

Żegnamy rok MAŁPY, który dla mnie była tak zwariowany i nieprzewidywalny jak tylko małpa potrafi być. Małpa rozpoczęła rok przemiło, a na koniec stanęła na głowie i wszystko się schrzaniło. Jutro rozpoczynamy rok KOGUTA! Rok, po którym bardzo wiele sobie obiecuję. Kończę bardziej, lub mniej udane projekty i zaczynam nowe, a kogut czuję, że trzyma moją stronę. Stroszę więc piórka i zaczynam działać, aby wykorzystać każdy koguci poranek 🙂 A o poranku i przez cały dzień mogę jeść zupy! Zupy uwielbiam, dają mi energię i rozgrzewają wiecznie przemarznięte ciało. Nasz klasyczny delikatny rosołek w kwadrans przemienimy w azjatycki przysmak. No to siup wchodzimy z rosołkiem w rok KOGUTA ;-)!

PRZEPIS NA ROSÓŁ W PIEROŻKAMI WONTON

SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

BULION:

  • 1 l bulionu drobiowego, lub warzywnego
  • 2 kapustki pak choy
  • 4 grzybki shitake
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • dymka
  • 5 cm kawałek imbiru
  • świeże chili

PIEROŻKI 3 szt NA OSOBĘ:

  • 12 płatków ciasta wonton do gotowania
  • 300 g mielonego kurczaka, lub tofu
  • 1 dymka
  • 1 suszona chili
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 4 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Bulion przyprawiamy sosem sojowym, zagotowujemy z imbirem i gotujemy kwadrans. Liście kapustek tniemy na pół, grzybki namaczamy.

Wszystkie składniki farszu łączymy. Na środek każdego płatka wonton nakładamy kuleczkę mięsa, ciasto delikatnie zwilżamy na brzegach i sklejamy w trójkąt, delikatnie wypuchając powietrze na zewnątrz.

Do gotującego się bulionu wkładamy pierożki i gotujemy aż wypłyną na wierzch, nakładamy do miseczek z pokrojonymi w paseczki grzybami, chili, dymką i pak choy, zalewamy gorącym bulionem i zjadamy!

Azjatycki rosół
Azjatycki rosół

 

2 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *